homeopathy-2Τι είναι Ομοιοπαθητική;

Η Ομοιοπαθητική είναι ένα φυσικό θεραπευτικό σύστημα που μπορεί να θεραπεύσει μια πληθώρα ασθενειών. Πρώτος ο Ιπποκράτης ανέφερε το νόμο των ομοίων , "όμοια ομοίοις εισίν ιάματα", στον οποίο βασίζεται η ομοιοπαθητική ιατρική.

Η Ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει τον ανθρώπινο οργανισμό Ολιστικά. Για την Oμοιοπαθητική δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενείς. Αυτό προκύπτει από το ότι στην Ομοιοπαθητική ο πάσχων άνθρωπος αντιμετωπίζεται σαν μια αδιαίρετη ενότητα αλληλοεπηρεαζόμενων ψυχικών, διανοητικών και σωματικών λειτουργιών. Αυτό σημαίνει ότι αντί να θεωρεί τα συμπτώματα μιας ασθένειας ως ανεπιθύμητα, τα βλέπει ως μέρος της φυσικής διαδικασίας αυτο-ίασης του οργανισμού από την ασθένεια.

Αντί να καταπιέζουν τα συμπτώματα , οι Ομοιοπαθητικοί Ιατροί δίνουν ουσίες οι οποίες διεγείρουν το αμυντικό & θεραπευτικό μηχανισμό του ανθρωπίνου σώματος.

Η θεραπεία στην Ομοιοπαθητική Ιατρική επικεντρώνεται στην Ολιστική εικόνα του οργανισμού, και όχι μόνο στην ασθένεια από την οποία υποφέρει κάποιος. Αυτό σημαίνει ότι δύο άνθρωποι που υποφέρουν από την ίδια ασθένεια, μπορεί να λάβουν δύο διαφορετικά φάρμακα και να έχουν διαφορετική πρόγνωση. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται ως ολότητα, και όχι απλοϊκά σα μια μηχανή που αποτελείται από ασύνδετα μεταξύ τους τμήματα.

 

Tι είδους ασθένειες μπορούν να θεραπευτούν από την Oμοιοπαθητική;

Το θεραπευτικό φάσμα της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής είναι ευρύτατο. Εφαρμόζεται σε όλες τις παθήσεις εκτός απ' αυτές που αναμφισβήτητα απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Όμως και στη χειρουργική μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια: π.χ. σε ένα κάταγμα παράλληλα με την χειρουργική αντιμετώπιση ο ασθενής μπορεί να πάρει Oμοιοπαθητικά φάρμακα ώστε το κάταγμα να πωρωθεί πιο γρήγορα. Επίσης πριν και μετά από μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να χορηγηθούν Oμοιοπαθητικά φάρμακα πού βοηθάνε σημαντικά στην επούλωση του τραύματος και στη μείωση του πόνου. Τα Oμοιοπαθητικά φάρμακα επιδρούν θετικά σε πολλές νοσολογικές καταστάσεις στα διάφορα συστήματα του οργανισμού, είτε πρόκειται για ασθένειες σωματικές (π.χ. πεπτικό, αναπνευστικό, κυκλοφοριακό, δέρμα κ.λ.π.) είτε ψυχικές (π.χ. αγχώδεις εκδηλώσεις, διαταραχές συναισθήματος, διαταραχές συμπεριφοράς, διαταραχές ύπνου κ.λ.π.). Αποτελεσματική είναι η Ομοιοπαθητική τόσο σε χρόνιες όσο και οξείες νόσους. Εφαρμόζεται με επιτυχία όχι μόνο στον ενήλικο αλλά και σε άτομα γεροντικής ηλικίας και στα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι για την Oμοιοπαθητική δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενείς. Αυτό προκύπτει από το ότι στην Ομοιοπαθητική ο πάσχων άνθρωπος αντιμετωπίζεται σαν μια αδιαίρετη ενότητα αλληλοεπηρεαζόμενων ψυχικών, διανοητικών και σωματικών λειτουργιών.

Με την Ομοιοπαθητική συνήθως βελτιώνεται συνολικά ο πάσχων οργανισμός και όχι μόνο το σύμπτωμα που οδήγησε τον ασθενή στον γιατρό. Τέλος η Ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε επείγουσες καταστάσεις (π.χ. κρίση άσθματος, αλλεργικές αντιδράσεις κ.λ.π.) όπου η δράση του Oμοιοπαθητικού φαρμάκου είναι πολύ γρήγορη και αποτελεσματική.

 

Τι είναι τα Oμοιοπαθητικά φάρμακα;

Τα Oμοιοπαθητικά φάρμακα παρασκευάζονται από φυτά, ορυκτά άλατα και ζωικές ουσίες με μία διαδικασία διαδοχικών αραιώσεων και δονήσεων του αρχικού διαλύματος της συγκεκριμένης ουσίας, τα χαρακτηριστικά των οποίων έχουν πλήρως περιγραφεί και ελεγχθεί μέσα από προσεχτικές αποδείξεις πάνω σε ανθρώπους.

Η παρασκευή και η κυκλοφορία τους είναι επίσημα κατοχυρωμένες από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (κοινοτική οδηγία ΟΔ/92/73/ΕΟΚ της 22/9/1992 και την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας από 1/1/1994 που ακολούθησε).

Πρόγνωση ασθένειας – πορεία νόσου – χρόνος θεραπείας.

Ο χρόνος και ο βαθμός στον οποίο θα ωφεληθεί κάθε ασθενής διαφέρει, και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συνοπτικά, οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι οι παρακάτω:
1. κληρονομική προδιάθεση
2. χρόνος από τη διάγνωση: όσο νωρίτερα απευθύνεται στην ομοιοπαθητική ένας ασθενής, τόσο ευκολότερη η θεραπεία
3. βαθμός και είδος παθολογοανατομικών αλλοιώσεων
4. πυρετός: αποτελεί κατά κανόνα θετικότατο προγνωστικό παράγοντα όταν ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να εμφανίσει πυρετό μεγαλύτερο του 38 σε οξείες λοιμώξεις ή χρόνιες παθήσεις
5. προηγούμενη χρήση / κατάχρηση χημικών φαρμάκων (αντιβίωση, κορτιζόνη, ορμόνες, κ.α.)
6. ηλικία: το νεαρό της κλινικής ενός ασθενούς είναι θετικός παράγοντας
7. Ταυτόχρονη λήψη άλλων χημικών φαρμάκων: η ταυτόχρονη λήψη χημικών φαρμάκων με την ομοιοπαθητική, άλλοτε καθιστά δυσχερέστερη και άλλοτε μη εφικτή τη θεραπεία.

Πρόγνωση για ένα συγκεκριμένο ασθενή μπορεί να γίνει μόνο μετά τη λήψη του πλήρους ιατρικού και ομοιοπαθητικού ιστορικού του. Στην πλειοψηφία των ασθενών μέσης υγείας, σημαντικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε 1-2 μήνες θεραπείας. Για νόσους που χρονίζουν, σε πολύ γενικές γραμμές, θα χρειαστούν 2 με 3 μήνες ομοιοπαθητικής θεραπείας ανά έτος παθολογίας. Γενικά, τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής θεραπείας είναι μόνιμα, και δεν χρειάζεται η εφ'όρου ζωής λήψη των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, παρά μόνο όσο είναι απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

 

Oμοιοπαθητικά φάρμακα: είναι επικίνδυνα;

Ποτέ και σε καμιά περίπτωση δεν είναι επικίνδυνα, ούτε έχουν καμιά παρενέργεια.Ο λόγος είναι ότι κατά την διαδικασία παρασκευής τους έχουν αραιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχει καταργηθεί οποιαδήποτε πιθανότητα παρενέργειας τους, ενώ αντίθετα έχει ενεργοποιηθεί η θεραπευτική τους δράση.

Γι' αυτό άλλωστε είναι παντελώς ακίνδυνα για όλες τις ηλικίες (βρέφη, υπερήλικες κ.λ.π.) και σε όλες τις ιδιαίτερες καταστάσεις του οργανισμού όπου άλλα φάρμακα θεωρούνται επικίνδυνα όπως π.χ. εγκυμοσύνη, γαλουχία, κ.λ.π.

 

Mπορεί κάποιος να εθιστεί στα Oμοιοπαθητικά φάρμακα;

Όχι γιατί η δράση τους είναι αποκλειστικά ενεργειακή και ποτέ χημική.

Έχουν παρενέργειες τα Oμοιοπαθητικά φάρμακα;

Ένα μικρό ποσοστό ασθενών, τις πρώτες μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας, πιθανόν να παρουσιάσουν εντονότερα για λίγες ώρες ως λίγες ημέρες κάποιο απλό σύμπτωμα όπως πονοκέφαλο, κνησμό κ.λ.π. πού όμως είναι τελείως ακίνδυνο για τον οργανισμό. Αυτό γίνεται γιατί ο οργανισμός κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει την νόσο. Δεν θα πρέπει όμως οι ασθενείς να αποδίδουν οποιαδήποτε συμπτώματα τους -όπως μια καταρροή από ένα κρυολόγημα, μια διάρροια από τροφική δηλητηρίαση, έναν πόνο από ψύξη κ.λ.π.- στην Oμοιοπαθητική αγωγή που κάνουν αλλά θα πρέπει να συμβουλεύονται γι' αυτά τα συμπτώματα εφόσον είναι ενοχλητικά το γιατρό τους.

Πώς διατηρούνται τα Oμοιοπαθητικά φάρμακα;

Πρέπει να φυλάσσονται μακριά από έντονες μυρωδιές, σε μέρη δροσερά και μακριά από ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία (τηλεόραση, στερεοφωνικό, κινητό τηλέφωνο κ.λ.π.). Επίσης να μην φυλάσσονται στο ψυγείο και να μην εκτίθενται στον ήλιο.

Πόσο διάστημα μπορεί να διαρκέσει μια Ομοιοπαθητική αγωγή;

Σε μία οξεία ασθένεια, το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι άμεσο και επιτυγχάνεται σε σύντομο χρόνο. Στις χρόνιες περιπτώσεις όμως δεν είναι δυνατόν -τις περισσότερες φορές τουλάχιστον- να υπάρξει άμεσο θεραπευτικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα όταν οι ασθενείς έχουν έλθει στην Oμοιοπαθητική, αφού δοκίμασαν πρώτα όλες τις άλλες μεθόδους χωρίς επιτυχία. Επειδή η Oμοιοπαθητική δρα κινητοποιώντας τον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού, η διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την κατάσταση του μηχανισμού αυτού. Έτσι για κάποιον μπορεί να φτάσει ενός μηνός θεραπεία ενώ για κάποιον άλλον να χρειάζονται και χρόνια.

Πρέπει ο ασθενής να συνεχίζει επ'άπειρον την Oμοιοπαθητική αγωγή;

Όχι. Από την στιγμή που θα αισθανθεί καλά, συμβουλευόμενος και τον Oμοιοπαθητικό γιατρό του, μπορεί να σταματήσει την αγωγή του και να επανέλθει στο γιατρό μόνο σε περίπτωση υποτροπής της αρχικής ασθένειας ή σε εμφάνιση κάποιας άλλης.